Medicina

Celule stem reprogramate fara manipularea genelor


Savantii au anuntat un nou succes in lumea medicala: au reusit sa “reprogrameze” celule adulte astfel incat sa devina celule stem, doar cu ajutorul unor substante chimice. Acest lucru reprezinta un succes, deoarece pana acum celulele erau reprogramate prin manipularea genelor. Savantii spun ca aceasta metoda scade semnificativ riscul mutatiilor.

Totul a inceput in 2006, cand au fost descoperite celulele pluripotente induse(iPS), care, pntru a fi obtinute, necesitau modificarea unei singure gene: Oct4. Noua inovatie consta in obtinerea acestor celule cu ajutorul compusilor chimici, celulele fiind numite CiPS.

O echipa de la Universitatea Pekin din Beijing a testat aproximativ 10,000 de molecule pentru a-si atinge scopul.De asemenea, ei nu s-au concentrat pe modificarea Oct4,ca pana acum, ci pe modificarea celorlalte gene, fara Oct4. Experimentand astfel pentru mai bine de un an, cercetatorii au reusit sa obtina celule aflate in stadii precoce de dezvoltare. Pentru a le reprograma complet, au introdus in reactie un compus numit DZNep.

Celulele obtinute au fost supuse urmatorului test: au fost introduse intr-un embrion de soarece pentru a li se urmari evolutia. Celulele s-au diferentiat in hepatocite,celule musculare,cardiace,nervoase.

Aceste progrese ar putea dezlega enigma regenerarii membrelor pierdute la amfibieni. S-a observat ca la inceputul acestui proces, are loc expresia unei gene numita Sall4. Expresia ei este mai puternica in prezenta CiPS fata de iPS (adica in prezenta celulelor pluripotente induse pe cale chimica, decat pe cale genetica).

In prezent, se cauta implementarea acestei metode la oameni. Daca se va reusi,atunci vom asista cu  totii la o noua era in medicina.

Articol original:http://www.nature.com/news/stem-cells-reprogrammed-using-chemicals-alone-1.13416

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s