Biologie, Medicina

Rolul apendicelui vermiform(?)


Cativa cercetatori americani sustin ca au gasit raspunsul la una din enigmele corpului uman: rolul apendicelui vermiform. Conform acestora, apendicele ar avea rolul unui “sac” de depozitare al bacteriilor digestive, constituind astfel o rezerva de bacterii, de unde acestea pot prolifera si reface flora intestinala distrusa de unele afectiuni precum o dizenterie grava.

Apendicele vermiform este un organ atrofiat la om. Conform cercetatorilor, pe masura ce dieta unei specii se diversifica si devine omnivora, rolul apendicelui se reduce, precum si dimensiunile acestuia. O comparatie graitoare ar fi cea dintre om si…koala. La om apendicele are dimensiunea unui deget, pe cand la koala este mult mai lung,mai ales comparativ cu dimensiunile acestuia. Acest lucru este posibil datorita alimentatiei ursului koala,care cuprinde aproape exclusiv frunze de eucalipt, acesta fiind si sursa lui de apa.

Cercatorii au afirmat ca daca ursul koala ar fi nevoit sa-si modifice dieta, atunci in decursul a catorva sute de mii de ani apendicele acestuia se va reduce in dimensiuni si functie.

Cercetatorii mai atrag atentia ca oamenii nu trebuie sa fie refractari cand vine vorba de apendectomii, intrucat inflamatia si apoi ruperea acestuia pot produce moartea. Faptul ca apendicele are o functie,nu inseamna ca este una indispensabila sau vitala, pe care organismul sa n-o poata compensa.

Articol original:http://politicalblindspot.org/scientists-finally-discover-the-function-of-the-human-appendix/

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s