Biologie, Medicina

S.S.-Sange sintetic


Marea Britanie anunta inceperea unui proiect de cercetare ce ar putea salva milioane de vieti.Este vorba de producerea pe cale artificiala a sangelui uman.La acest proiect de cercetare participa oameni de stiinta de la universitati din Anglia,Scotia,Tara Galilor si chiar Irlanda.El se va desfasura la Centrul pentru Transfuzii din Edinburgh.

Oamenii de stiinta spera sa obtina sange “O-negativ”,cunoscut fiind faptul ca hematiile acestei grupe de sange nu prezinta pe membrana externa aglutinogenele A sau B(care pot fi interpratate ca fiind potentiale infectii de organismul ce primeste sange de grup A desi are grupa B).Exista un deficit foarte mare de sange O-negativ,intrucat este grupa de sange cu cei mai putini “purtatori”.Se mai numeste “negativ”,deoarece ii lipsesc antigenele de tip R,prezente la cei “pozitivi” si care pot,de asemenea,sa induca un raspuns imun din partea organismului.

Prima etapa a proiectului ar fi cresterea de embrioni fertilizati in vitro,apoi prelevarea de celule stem de la acestia(care se pot diferentia in toate tipurile cunoscute de celule),cresterea lor in medii speciale care sa induca diferentierea in hematii,iar in final extractia nucleului pentru a produce hematii adulte.

Proiectul beneficiaza de un sprijin financiar consistent,de aproximativ 3 milioane de lire sterline.Un astfel tratament ar putea fi disponibil in urmatorii 5-10 ani.

Cum nu totul este perfect,exista organizatii care condamna acest proiect,sustinand ca sacrifica inutil embrioni umani in numele stiintei,si in cadrul unui proiect care nu este garantat ca va avea succesul scontat.

Sursa:http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7958582.stm

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s