Biologie

Macrofagele si regenerarea membrelor


Intr-un studiu efectuat recent pe o specie de salamandre numite axoloti,oamenii de stiinta au ami gasit o piesa a puzzle-ului ce intr-o zi ne-ar putea permite sa regeneram un membru pierdut.

Se stie faptul ca salamandrele,ca si unele soparle,isi pot regenera membrele pierdute.Aparent,un rol in acest proces il au si macrofagele,care in momentul amputatiei,elibereaza citochine(molecule de semnalizare),ce dau nastere la raspunsuri inflamatorii si antiinflamatorii deopotriva.Mecanismul nu este pe deplin cunoscut,dar pentru a evidentia rolul macrofagelor(celule ale sistemului imunitar),a fost efectuat un experiment.

Cercetatorii au “blocat” macrofagele unei salamandre,careia i-au amputat un membru.S-a observat ca in locul membrului inlaturat,s-a format un ciot,o structura asemanatoare cu un membru atrofiat,ce nu putea fi folosit.Dupa reamputarea ciotului si activarea macrofagelor,s-a dezvoltat un membru sanatos.

La om,in afara de rolul imunitar pe care-l are,intervenind in procesele de fagocitoza a bacteriilor sau resturilor celulare,macrofagul intervine si in repararea tesutului muscular dupa o trauma.

Sursa:http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/35658/title/Macrophages-Drive-Regeneration/

Advertisements
Standard

One thought on “Macrofagele si regenerarea membrelor

  1. adrian says:

    Povestea cineva ca in Australia exista un Institut care se ocupa de…regenerarea unor…membre pierdute. Pentru a ajuta mentalul pacientilor ca sa accepte posibilitatea redobindirii membrelor pierdute se apeleaza la un sistem de magneti care sa justifice procedeul, dar sa-l si ajute. Pentru relatii pe aceasta tema, ai putea cauta pe net, dar ai putea solicita asistenta din partea asistentei lui Jasmuheen – cea care ne-a relatat episodul – la adresa:http://www.jasmuheen.com/ Mult succes ! Felicitari pentru site ! Toate cele bune si…BAFTA ! Adrian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s