Biologie, Medicina

Epigenetica celulelor stem


Epigenetica are un rol important in activarea genelor care vor functiona intr-o celula.Insa acest proces este unul complex si dificil de urmarit.De curand.oamenii de stiinta au realizat un studiu prin care au determinat unele aspecte ale acestui proces.

Au introdus celule stem embrionare in 4 tipuri de “tesuturi”:mezo-endodermal(care da nastere majoritatii tesuturilor din organism),trofoblast-like(care hraneste embrionul si ajuta la formarea placentei),mezenchimal(care devin oase si cartilaje) si neural.Au urmarit apoi exprimarea genelor in diferite stadii ale dezvoltarii celulelor, modificarile suferite de cromatina si procesul de metilare a ADN-ului.

Astfel,in stadiile incipiente,genele erau bogate in nucleotidele guanina(G) si citozina(C),si sarace in grupari metil,care formau un fel de “vai de metilare”.In acest stadiu,se punea accent mai mult pe modelarea cromatinei si mai putin pe metilare.Ulterior,balanta s-a inversat,genele pierzand ponderea de G si C in detrimentul metilarii.

Cunoasterea acestui proces ne poate oferi detalii despre cum sa “crestem” celule sanatoase,evitand astfel aparitia celulelor anormale.

Sursa:http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/35540/title/Epigenetics-of-Embryonic-Stem-Cells/

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s