Astronomie

Viata pe Enceladus?


Pentru a cauta viata extraterestra,nu trebuie neaparat sa urmarim alte stele,pentrua le indetifica exoplanetele,ca apoi sa incercam sa le studiem si pe acestea.O cale mai simpla ar fi sa exploram planetele sistemului nostru solar.

Enceladus nu este chiar o planeta,ci este una din lunile lui Saturn.Este acoperit de gheata,insa se pare ca sub gheata ecista si apa in stare lichida,aceasta fiind una din conditiile de baza ale existentei(cel putin prin prisma cunostintelor actuale).

Insa,apa nu e de ajuns.Trebuie sa existe si elemente chimice de baza care formeaza “caramizile” organismelor vii.Aici ma refer la crbon,azot,oxigen,hidrogen etc.Iar acestea se pare ca exista si pe Enceladus.

Misiunile Voyager(1 si 2),la inceputul anilor ’80,au trecut prin preajma pe langa Enceladus,descoperind aceste elemente prin fenomen interesant,dar putin straniu.Alaturi de Triton(satelitul lui Neptun) si Io(satelitul lui Jupiter),Encelauds prezinta activitate vulcanica.In momentul eruptiei se formeaza vapoti de apa,care fie cad pe Encelauds sub forma de “zapada”,fie cad pe Saturn,fie patrund intr-unul din inelele lui Saturn,acesta fiind unul din fenomenele ce a permis descoperirea “caramizilor” vietii.

Un alt fenomen care incalzeste satelitul este atmosfera lui Saturn,care datorita compozitiei,reflecta lumina solara,care incalzeste suprafata lui Enceladus,fapt care amplifica evaporarea apei in spatiu.

Avand in vedere toate aceste aspecte,putem sa speram ca undeva,pe Enceladus,se gasesc toti factorii necesari supravietuirii unor bacterii de tipul extremofilelor.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s